Andrew Burges Architects designs Bismarck House to be “continuous garden”

Gallery: From drab to dream: amazing home transformations (Lovemoney) © Provided by Dezeen Bismarck House by Andrew Burges Architects in Bondi, Sydney Andrew Burges Architects created Bismarck House holiday home in the Sydney suburb of Bondi to showcase the work of its landscape architect client. The house, which has been shortlisted in the house […]

Gallery: From drab to dream: amazing home transformations (Lovemoney)



a view of a house: Bismarck House by Andrew Burges Architects in Bondi, Sydney


© Provided by Dezeen
Bismarck House by Andrew Burges Architects in Bondi, Sydney

Andrew Burges Architects created Bismarck House holiday home in the Sydney suburb of Bondi to showcase the work of its landscape architect client.

The house, which has been shortlisted in the house interior, residential rebirth, and urban house categories for the Dezeen Awards 2020, was designed for Will Dangar of landscape practice Dangar Barin Smith to be noticeably different from the sounding residential neighbourhood.



a close up of a brick building: Top: Reused bricks from the existing building form a boundary wall. Above: Bismarck House runs along a laneway


© Provided by Dezeen
Top: Reused bricks from the existing building form a boundary wall. Above: Bismarck House runs along a laneway

“Bondi is a popular coastal place set within beautiful geography, but marked with an agglomeration of poor quality building stock,” Andrew Burges Architects founder Andrew Burges told Dezeeen.

“The idea was that the house would function primarily as a site for holiday rentals, while also demonstrating the capacity of our client’s construction and landscape design companies.”



a close up of a street in front of a building: A screen in perforated aluminium sheet decorates the exterior


© Provided by Dezeen
A screen in perforated aluminium sheet decorates the exterior

The site is located on a lane that serves shops and cafes on the Bondi Road leading to Bondi Beach, and held a single-storey building that didn’t take full advantage of the sun and air.

Andrew Burges Architects kept the front room and porch of the existing house and worked within the envelope of that space, but the rest of the original building was demolished with the bricks cleaned and reused for the new, two-storey construction.

“We were interested in the laneway for its potential for social interaction between the house and lane, and the grittiness, and also the opportunity, given the client makes gardens, to create a footprint that extended the presence of the garden along the length of the laneway,” said Burges.



a street scene with focus on the side of a building: The two-storey house will mainly be used for holiday rentals


© Provided by Dezeen
The two-storey house will mainly be used for holiday rentals

The studio worked with the idea of a “continuous garden” as a way of organising and maximising the space, and to place the garden at the heart of the scheme.

In order to create a fluid relationship between the inside and outside, the studio considered both the garden and the building itself as the ground floor of the house.



a tree in front of a building: Indoor spaces and garden were designed to blend together


© Provided by Dezeen
Indoor spaces and garden were designed to blend together

“Our starting point was to think of the site boundary of the house as the ground level house enclosure,” said Burges.

“Glazing and walls form moments within the site boundary that also happen to make thermal and rain enclosures, but these alignments have not been considered as the house perimeter – the site is the perimeter,” he added.



a chair in front of a building: Galvanised steel columns and concrete floors were used for the downstairs


© Provided by Dezeen
Galvanised steel columns and concrete floors were used for the downstairs

This concept influenced the materials for the ground floor, which were chosen to reinforce a robust outdoor character.

“All parts of the ground level were considered as outdoor materials, evident in the tiled kitchen, timber window seat, brick stair, mesh balustrade, face brick and mortar washed walls, raw steel-framed glazing, galvanised steel columns and awnings, and concrete floors,” said Burges.



a close up of a stone building: Succulents and cacti that thrive in the sun have been planted on two levels. Photo is by Prue Rusco


© Provided by Dezeen
Succulents and cacti that thrive in the sun have been planted on two levels. Photo is by Prue Rusco

The downstairs rooms open up towards the garden and the laneway, while a succulent garden was elevated to protect the rear bedroom on the top floor from the low westerly sun.

“The site was chosen for its north-east aspect and the potential for borrowing light along the northern laneway,” Burges explained.

“The building footprint is intentionally restrained in size – to allow garden and light to fold between the lines of enclosure.”



a room filled with furniture and a large window: A cut-out on the top floor lets light into the kitchen through a skylight


© Provided by Dezeen
A cut-out on the top floor lets light into the kitchen through a skylight

While the materials used on the ground floor were chosen for their natural, raw qualities, the upper level, which houses three bedrooms, was designed to be lighter but more monolithic.

“The exterior is defined by a screen in perforated aluminium sheet – a standard perforated sheet ordered off the shelf in mill finish aluminium,” said Burges.

“The sheet was pleated so that the pleat dimension lands on every second rise of the corrugated sheet walling that provides enclosure beneath the screen,”



a person standing in front of a window: Windows are set in the curved facade


© Provided by Dezeen
Windows are set in the curved facade

The undulating shape of the top floor helps let light into the garden below, as well as into the kitchen through a skylight.

The curved wall also means the bedrooms benefit from windows that don’t look directly out onto the buildings across the laneway.



a large room: Proyalbi plaster in a pale grey was used for the upper floor


© Provided by Dezeen
Proyalbi plaster in a pale grey was used for the upper floor

Upstairs, the interior is dominated by proyalbi, a fine-set-plaster that has been applied to the walls and ceilings.

Hardwearing concrete floors and galvanised steel handrails were used for the upper level, continuing the theme of combining function and beauty.



a bedroom with a bed in a room: The upper floor of the house has three bedrooms in neutral colours. Photo is by Prue Rusco


© Provided by Dezeen
The upper floor of the house has three bedrooms in neutral colours. Photo is by Prue Rusco

Andrew Burges Architects’ previous projects include another residential Bondi building, featuring pale brickwork and blackened wood and a Sydney warehouse transformed into a “mini city” for kids.

Photography is by Peter Bennetts unless stated otherwise.

Project credits:

Architecture: Andrew Burges Architects (Andrew Burges, Min Dark, Eric Ye, Peter-Ewald-Rice)

Interior: Andrew Burges Architects in collaboration with David Harrison & Karen McCartney

Landscape: Dangar Barin Smith (Will Dangar)

Client: Will & Julia Dangar

The post Andrew Burges Architects designs Bismarck House to be “continuous garden” appeared first on Dezeen.

Source Article

Next Post

Bedroom Ideas For A Relaxing And Tranquil Space - Bedroom Decor Ideas

Thu Oct 1 , 2020
Photographed by Maria del Rio. No matter what you do in between, your bedroom is where you begin and end every single day. It’s your sanctuary — or it should be, anyway — and that’s why it’s so important to make it yours. Luckily, there are countless stylish bedroom design ideas that’ll help you […]